-
10. Merkez Sağlık Kurulunun İnceleme Ölçütleri ve Karar Oluşturulması
Merkez Sağlık Kurulu, Maliye Bakanlığı Başhekiminin başkanlığında, Sağlık Bakanlığınca görevlendirilen iki uzman hekim ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca görevlendirilen bir uzman hekimden ve Gelir İdaresi Başkanlığının bir temsilcisinden oluşur.
Merkez Sağlık Kurulu Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde görev yapmaktadır. Merkez Sağlık Kurulunun görevi engellilik indiriminden yararlanmak amacıyla hastanelerden alınan raporları inceleyip karar vermektir. Merkez Sağlık Kurulunun çalışma şekli ve vergi indirimi için başvuracakların yapacağı işlemler bir Yönetmelik ile düzenlenmiştir. Merkez Sağlık Kurulu, ilgili mevzuat gereğince engellilik indirimi talebi ile gelen sağlık kurulu raporlarını; • Yetkili Hastane tarafından düzenlenmesi,
• İlgili yönetmelikte belirtilen bilgi ve şekle uygunluğu,
•Yönetmelik ile oluşturulan sayıda kurul üyesince onaylanıp onaylanmadığı,
• Rapordaki bilgi ve bulguların çalışma gücü kayıp oranı verilmesinde açık, kesin ve ayrıntılı olup olmadığı,
• Teşhis ve tanının ilgili yönetmelik eki cetvellerle uyumlu olup olmadığı, • Çalışma gücü kayıp oranının yönetmelik eki cetvellere uygun olup olmadığı,
• Balthazard formülünün doğru uygulanıp uygulanmadığı,
• Raporun sürekli olup olmadığı hususunda konulan veya konulmayan, açıklamanın yönetmelik hükümlerine uyup uymadığı, hususlarında incelemekte olup, kesinlikle hastayı muayene etmemekte veya rapora yeni teşhis, bulgu veya tanı ilave etmemekte veyahut rapordan çıkarmamaktadır.
Bu açıklamalara göre; Merkez Sağlık Kurulu anılan Kanun ve Yönetmelikler ile tanınmış olan yasal yetki çerçevesinde ve mevzuata uygun olarak engellilerin vergi indiriminden yararlanıp yararlanamayacaklarına ilişkin değerlendirmeler yapmaktadır. Merkez Sağlık Kurulu kararını verirken raporlarda yer alan laboratuvar bulgularını, klinik muayene bulgularını, engellilik bulgularını ve konulan tanıyı ilgili Yönetmelik ekindeki cetvellere göre inceler. Kurul, raporlarda yer alan bulgular ve tanı ile Yönetmelik eki cetvellerde belirlenen çalışma gücü kayıp oranları arasında çelişki görürse re’sen ve nihai olarak karar vermeye yetkilidir.
Ancak, kurul gerek görmesi halinde bu raporları bir daha incelenmek üzere raporu veren hastaneye iade edebilir veya başvuruda bulunanın başka bir yetkili sağlık kuruluşuna gönderilmesini isteyebilir. Merkez Sağlık Kurulunca kararların doğru verilebilmesi için, raporda belirtilen ve Yönetmeliğe uygun yazılması gereken laboratuvar, klinik muayene ve engellilik bulguları ile tanının açık ve anlaşılır olması gerekir. Kurul bu bilgileri yetersiz görmesi halinde ilgili hastaneden ek bilgi istemektedir.
Öte yandan, başvuruda bulunan kişiler Merkez Sağlık Kuruluna birden fazla rapor ulaştırırlarsa ve bu raporların bulguları ve tanısı aynı ise Kurul bu raporları değerlendirmeye alarak kararını vermektedir. Ancak bu raporların bulguları ve tanısı farklı ise Kurul ilgiliyi bu raporların birleştirilmesi için hakem hastaneye sevk etmektedir. Yukarıda açıklanan düzenlemeler ile yetkili sağlık kuruluşlarından alınan raporlarda belirtilen çalışma gücü kayıp oranlarının, raporlarda belirtilen bulgulara ve tanıya göre doğru olup olmadığının üst kurul olarak görev yapan Merkez Sağlık Kurulunca incelenip kararlaştırılmak suretiyle tespit edilmesi ile Türkiye çapında aynı bulgular ve tanı için verilen çalışma gücü kayıp oranlarının farklı belirlenmemesi ve uygulamanın adaletli olması amaçlanmıştır.
-
ENGELLİLİK İNDİRİMİ NEDİR-ENGELLİLİK İNDİRİMİ NEDİR-ENGELLİLİK NEDİR
HANGİ RAPORLAR ENGELLİLİK İNDİRİMİNDE GEÇERLİDİR -RAPORLAR
ENGELLLİLİK İNDİRİMİNDEN HANGİ TARİHLERDEN İTİBAREN YARARLANILIR
KİMLER ENGELLİLİLK İNDİRİMİNDEN YARARLANACAKTIR
ENGELLİNİN BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU KİŞİ NE DEMEKTİR
ENGELLİLİK İNDİRİMİ TUTARLARI NE KADARDIR
ENGELLİLİK İNDİRİMİNDEN YARARLANMAK İÇİN NE YAPMALI
ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORUNA İTİRAZ NASIL YAPILIR
BAŞVURU ÜZERİNE GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI NE YAPMAKTADIR
MERKEZ SAĞLIK KURULUNUN İNCELEME ÖLÇÜTLERİ VE KARAR OLUŞTURULMASI
BAŞKA AMAÇLARLA ALINMIŞ RAPORLAR ENGELLİLİK İNDİRMİNDE DE GEÇERLİ Mİ DİR.
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNİN HESAPLAMASINDA KULLANILACAK ASGARİ ÜCRET TUTARI NEDİR.
ENGELLİLİK İNDİRİMİNDEN YARARLANAN HİZMET ERBABI ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNDEN DE FAYDALANABİLİRMİ
ENGELLİLİK İNDİRİMİ UYGULAMASINDA ÖZELLİK GÖSTEREN HUSUSLARNELERDİR
İŞYERİNİ DEĞİŞTİREN ÜCRETLİLER NE YAPACAKLARDIR
ENGELLİLİK İNDİRİMİ GÜMRÜK VERGİSİNDE SAĞLANAN AVANTAJLAR
ENGELLİLİK İNDİRİMİ YURT İÇİNDEN ALINAN TAŞITLAR DA SAĞLANAN AVAANTAJLAR
ENGELLİLİK İNDİRİMİ MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNDE SAĞLANAN AVANTAJLAR
ENGELLİLİK İNDİRİMİ KATMA DEĞER VERGİSİNDE SAĞLANAN AVANTAJLAR
ENGELLİLİK İNDİRİMİ EMLAK VERGİSİNDE SAĞLANAN AVANAJLAR
ENGELLİLİK İNDİRİMİ DİLEKÇE ÖRNEKLERİ-ENGELLİLİK ÖRNEK DİLEKÇE
İletişim Bilgisi
- IBOSB Birlik San. Sit.
Birlik 1 İş Merkezi
No : 5 Kat : 4/63
Beylikdüzü / İSTANBUL - 0212 875 11 41
0532 594 34 91
Bizlere ulaşabilmeniz için lütfen yandaki formu tıklayarak gerekli alanları doldurunuz...