- KATMA DEĞER VERGİSİ ARTIMI
KDV mükellefleri, her bir vergilendirme dönemine ilişkin verdikleri beyannamelerindeki (ihtirazi kayıtla verilenler dâhil) hesaplanan KDV'nin yıllık toplamı üzerinden
- 2011 yılı için yüzde 3,5
- 2012 yılı için yüzde 3
- 2013 yılı için yüzde 2,5
- 2014 yılı için yüzde 2 - 2015 yılı için yüzde 1,5
oranına göre belirlenecek KDV'yi, Kanunda belirtilen şekilde beyan etmeleri ve vergiyi de ödemeleri halinde, söz konusu yıllar için KDV yönünden vergi incelemesi ve tarhiyat yapılamayacaktır.
Bir aylık vergilendirme dönemine tabi olan katma değer vergisi mükelleflerince, artırımda bulunulmak istenilen yıl içindeki vergilendirme dönemleri ile ilgili olarak;
- Verilmesi gereken katma değer vergisi beyannamelerinden, en az üç döneme ait beyannamenin verilmiş olması hâlinde, bu yıla ait dönemlerden verilmiş olan beyannamelerdeki hesaplanan katma değer vergisi tutarlarının ortalaması bir yıla iblağ edilerek, artırıma esas olmak üzere yıllık hesaplanan katma değer vergisi tutarı bulunur ve bu tutar üzerinden bu fıkranın (a) bendinde belirtilen oranlara göre artırım tutarı hesaplanır.
- Hiç beyanname verilmemiş ya da bir veya iki döneme ilişkin beyanname verilmiş olması hâlinde, ilgili yıl için gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımında bulunulmuş olması şartıyla artırılan matrah üzerinden %18 oranında katma değer vergisi artırımında bulunmak suretiyle bu fıkradan yararlanılır. Bu durumda olan adi ortaklık, kollektif ve adi komandit ortaklıklarda ortakların tamamının gelir veya kurumlar vergisi yönünden matrah artırımında bulunmaları şarttır.
- İlgili takvim yılı içindeki işlemlerin tamamının istisnalar kapsamındaki teslim ve hizmetlerden oluşması veya diğer nedenlerle hesaplanan katma değer vergisi bulunmaması ile tecil-terkin uygulaması kapsamındaki teslimlerden oluşması hâlinde, ilgili yıl için gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımında bulunulmuş olması şartıyla artırılan matrah üzerinden %18 oranında katma değer vergisi artırımında bulunmak suretiyle bu fıkradan yararlanılır. Şu kadar ki, ilgili takvim yılı içinde bu alt bentte belirtilen durumların yanı sıra vergiye tabi diğer işlemlerin de mevcudiyeti nedeniyle hesaplanan vergisi çıkan mükelleflerin bu fıkra hükmüne göre ödemeleri gereken katma değer vergisi tutarı, yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanacak %18 oranındaki katma değer vergisi tutarından aşağı olamaz. Bu kapsama giren mükellefler, gelir veya kurumlar vergisi için matrah artırımında bulunmamaları hâlinde bu fıkra hükmünden yararlanamaz.
Artırım sonucu ödenen katma değer vergisi, gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak nazara alınmaz, ödenmesi gereken katma değer vergilerinden indirilmez veya herhangi bir şekilde iade konusu yapılmaz.
v GELİR/KURUMLAR VERGİSİ STOPAJ ARTIRIMI
Hizmet erbabına ödedikleri ücretlerden vergi kesintisi yapmak mecburiyetinde olanlar, her bir vergilendirme dönemine ilişkin olarak verdikleri (ihtirazi kayıtla verilenler dâhil) muhtasar beyannamelerinde yer alan ücret ödemelerine ilişkin gayrisafi tutarların yıllık toplamı üzerinden;
- 2011 yılı için yüzde 6,
- 2012 yılı için yüzde 5,
- 2013 yılı için yüzde 4,
- 2014 yılı için yüzde 3,
- 2015 yılı için yüzde 2
oranında hesaplanacak gelir vergisini, kanunda belirtilen sürede idareye başvurarak artırımda bulunmayı kabul ettikleri takdirde, vergiyi ödemelerine bağlı olarak, artırılan yıllar için ücret yönünden stopaj gelir/kurumlar vergisi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacak.
v ÖDEME VE TAKSİTLENDİRME
Maliye Bakanlığına, bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitini bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan (KASIM/2016) aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler hâlinde 6-12-18 eşit taksitte ödemeleri, şarttır.
Başvurular üzerine tahakkuk ettirilecek vergilerin ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi halinde, bu tutara bu Kanunun yayımlandığı tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacaktır.
Ayrıca yasa kapsamında hesaplanan tutarın ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi halinde, fer'i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar üzerinden ayrıca % 50 indirim yapılması öngörülmüştür.
Taksitle ödeme yapmak isteyenler, başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih edeceklerdir. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamayacaktır.
Buna göre, taksitle yapılacak ödemelerde; belirlenen tutarlar, ödeme seçeneklerine göre belirlenen katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacaktır.
Taksit Sayısı |
Ödeme Süresi |
Uygulanacak Katsayı |
6 |
12 |
1,045 |
9 |
18 |
1,083 |
12 |
24 |
1,105 |
18 |
36 |
1,150 |
v DİĞER HUSUSLAR
1)- KDV matrah artırımında ödenen katma değer vergisi, gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak nazara alınmaz, ödenmesi gereken katma değer vergilerinden indirilmez veya herhangi bir şekilde iade konusu yapılmaz.
2)-Hesaplanan veya artırılan gelir, kurumlar ve katma değer vergilerinin bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şarttır.
Bu vergilerin bu Kanunda belirtilen şekilde ödenmemesi hâlinde, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen oranın bir kat fazlası oranında uygulanacak gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsiline devam olunur.
3)-Hesaplanarak veya artırılarak ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak kabul edilmez; indirim, mahsup ve iade konusu yapılmaz.
4)-Artırılan matrahlar nedeniyle geçici vergi hesaplanmaz ve tahsil olunmaz.
5) - Matrah veya vergi artırımında bulunulması, 213 sayılı Kanunun defter ve belgelerin muhafaza ve ibrazına ilişkin hükümlerinin uygulanmasına engel teşkil etmez.
6)- Daha önce nezdinde vergi incelemesi yapılmış olan mükellefler, vergi incelemesi yapılan yıllar için de artırımda bulunabilirler.
7)- İdarenin, artırımda bulunulmayan yıllar veya dönemler için vergi incelemesi yapma hakkı saklıdır.
8)-Matrah veya vergi artırımı dolayısıyla mükelleflerce verilen yıllık, muhtasar ve katma değer vergisi beyannameleri ve diğer beyannameler için damga vergisi alınmaz.
- -213 sayılı Kanunun 359 uncu maddesinin (b) fıkrasındaki “defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler”, bu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkra hükümlerinden yararlanamazlar. (Matrah ve vergi artırımından yararlanamazlar.)
- - Mükelleflerin bu maddeye göre matrah veya vergi artırımı yaptıkları dönemlere ilişkin olarak kanuni süresinde vermedikleri anlaşılan beyannameler nedeniyle 213 sayılı Kanunun usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarına ilişkin hükümleri uygulanmaz.
- –Kanun hükümlerine göre matrah veya vergi artırımı ile ilgili olarak doğru beyan yapılmaması veya vergi hataları nedeniyle eksik tahakkuk eden vergiler, ilk taksit ödeme süresinin sonunda tahakkuk etmiş sayılır ve bu Kanunda açıklandığı şekilde tahsil edilir.
-
VERGİ VE SGK AFFI GENEL BİLGİ NELERE DİKKAT EDİLMELİ SGK BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASIVERGİ BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI
KESİNLEŞMEMİŞ VE DAVA SAFHASINDA BULUNAN ALACAKLAR
İNCELEME VE TARHİYAT SAFHASINDA BULUNAN ALACAKLAR
MATRAH ARTTIRIMI NASIL YAPILMALI -MUHASEBE KAYITLARI NASIL OLMALI
KASA VE ORTAKLAR CARİ HESABININ DÜZELTİLMESİ
2016 yılı 6736 sayılı vergi borçlarının yeniden yapılandırılması
2016 yılı 6736 sayılı STOK AFFI VE MUHASEBE KAYITLARI
2016 yılı 6736 VARLIK BARIŞI-BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI
SMM-YMM ODALARI VE TÜRMOB ALACAKLARININ YAPILANDIRILMASI
TOBB,ODA,BORSA,TESK,ESNAF ODALARI VE BAROLARIN ALACAKLARININ
YAPILACAK MUHASEBE DÜZELTME KAYITLARI-ÖRNEK MUHASEBE KAYITLARI
6288_6736-Yeniden-Yapilandirma-Basvuru-Dilekcesi-Formlar-ve-Bilgiler-VERGİ DAİRESİ
6288_6736-GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI GENEL TEBLİĞİ VE EK AÇIKLAMALAR
ECZANELERDE VERGİ-STOK AFFI DÜZENLEMESİ
VERGİ AFFI İŞLETMELERDE KAYIT DÜZELTME REHBERİ
VERGİ AFFI MATRAH VE VERGİ ARTTIRIMI
VERGİ AFFI BAZI ALACAKLARIN YAPILANDIRLIMASI
DAVA KONUSU VERGİ VE CEZALARDA YAPILANDIRMA
BEYAN EDİLMEMİŞ KAZANÇLARIN YAPILANDIRILMASI
ÖĞRENİM VE KATKI KREDİSİ BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI
KESİNLEŞMİŞ BORÇLARIN YAPILANDIRILMASI
6288_6736-GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI REHBERİ
6288_6736- SAYILI KANUN REHBERİ VE GENEL TEBLİĞİ VE EK AÇIKLAMALAR
MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ VE TRAFİK CEZALARININ YAPILANDIRILMASI
VERGİ AFFI İŞLETMELERİN KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ REHBERİ
VERGİ AFFI GELİR İDARESİ DİLEKÇE ÖRNEKLERİ
İletişim Bilgisi
- IBOSB Birlik San. Sit.
Birlik 1 İş Merkezi
No : 5 Kat : 4/63
Beylikdüzü / İSTANBUL - 0212 875 11 41
0532 594 34 91
Bizlere ulaşabilmeniz için lütfen yandaki formu tıklayarak gerekli alanları doldurunuz...